Enkla glutenfria chokladbrownies

Enkelt och gott är en perfekt kombo för mig. Ibland har jag inte tiden att stå i köket och baka i flera timmar, även fast jag vill. Det är mycket ändå som ska göras i vardagen när man kommit hem från jobbet. Därför är det så skönt ibland när det går snabbt och enkelt. Bara slänga ihop en smet och in i ugnen. Tänkte därför dela med mig av ett väldigt enkelt och gott recept på glutenfria chokladbrownies i helgen. 
 
 
 
Ca 15-20 st, beroende på storlek.
 
Ingredienser:
225 gram laktosfritt smör
200 gram mörk choklad, grovhackad
1 ½ dl strösocker
1⁄3 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl glutenfri mjölmix
4 ägg
2 msk kakao
 
Garnering:
Florsocker
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och ha i chokladen. Låt chokladen smälta i smöret.
2. Blanda socker, bakpulver, mjöl och salt. Ha i äggen, kakao och den smälta chokladen. Blanda till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20-23 minuter. Låt den svalna i formen. Skär i bitar. Pudra över florsocker innan servering.
 
 

Somrig marängtårta

Sen jag kan minnas har min mormor alltid gjort en underbart god marängtårta till våra födelsedagar och andra högtider. Min största besvikelse när jag inte kunde äta gluten längre, var just att gå miste om mormors tårta. Den är så underbart god! Som tur är har jag nu ett recept, som smakar nästan som mormors. Kan såklart aldrig blir lika god som hennes - men bättre än inget! Perfekt till kommande student, födelsedag eller sommarfest.
 
 
Till ca 10 bitar.
 
Ingredienser:
 
Tårtbotten
100 gram laktosfritt smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
5 äggulor
1/2 dl laktosfri mjölk
2 dl gluten- och laktosfritt smör (jag använde Sempers Lågproteinmix)
2 tsk bakpulver
 
Maräng
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
 
Fyllning
7-8 dl laktosfri vispgrädde
Ca 1 liter färska jordgubbar
Vaniljsocker
 
Gör så här:
 
Tårtbotten
1. Vispa socker och smör poröst. Vispa ner en äggula i taget och rör sedan ner mjölken.
2. Sikta ner mjöl och bakpulver.
3. Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd plåt.
4. Sätt ugen på 150 grader.
Maräng
5. Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett fast skum, tillsätt sedan resten av sockret och vispa någon minut. Tips! När du tror att skummet är tillräckligt fast, kan du försiktigt vända bunken upp och ner. Om skummet inte rör sig är det klart.
6. Bred ut marängen över smeten till tårtbotten.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
8. Låt botten svalna, dela den sedan på mitten och lossa bakplåtspappret. (Går även jättebra att frysa in om du vill förbereda innan. Låt botten svalna innan och ta bort bakplåtspappret).
7. Vispa ihop grädde och lite vaniljsocker, rensa och skriva jordgubbarna. Bred ut hälften av grädden på den ena halvan, lägg på de mesta av jordgubbarna, bred ut den sista grädden och lägg på de sista jordgubbarna. Lägg sedan på andra botten som ett lock. 
 
Servera och ät! :)
 
 
 
 
 

Paleobollar med kaffesmak

Nu kommer det sista paleobollsreceptet, i alla fall för en stund.. Den är gången är det kaffesmak som gäller. Riktigt mumsigt! Tyvärr är de beroendeframkallande, precis som de andra paleobollarna - tycker jag i alla fall. De tar nästan alltid slut samma kväll som jag gjort dem. Här hittar ni Paleobollar med lakritssmak och här Paleobollar med chokladsmak. Baka, ät och njut! :)
 
 
 
Ca 20 bollar.
 
Ingredienser:
 200 gram urkänade dadlar
1,5 dl solrosfrön
3 msk kakao
2 msk espresso/starkt kaffe
2 msk kokosolja
Kokos att rulla bollarna i.
 
Gör så här:
1. Börja med att mixa solrosfrön i matberedare, så att det bli grovmixat.
2. Dela dadlarna i mitten och ha sedan i matberedaren och mixa ihop med solrösfröna.
3. Tillsätt sedan kakao, espresso/kaffe och kokosolja.
4. Rulla till bollar och rulla sedan i kokos. Förvara i kylen.