Glutenfria saffransbullar

Igår var det första advent. FÖRSTA ADVENT! Vart tar tiden vägen. Tycker att julen och tiden innan är otroligt mysig, men tiden går så fort. Nästan lite läskigt. Man hänger inte med. Eftersom det var första advent behövde vi lite adventsfika. Hade inte hunnit med det innan. Fick därför bli lite bakning på självaste advent.
Glutenfria saffransgullar stod på schemat igår. Vattnat i munnen av tanken (torots att jag redan ätit 2 stycken). Saffran är liksom julen och gör allt såååå gott.
 
Ingredienser:
 
Bullar
100 g laktosfritt smör
5 dl laktosfri mjölk
50 g jäst 
2 msk Psyllium
2 påsar saffran (1 g) 
ca 10 dl gluten- och laktosfritt mjöl (Semeprs Lågprotein Mix) Spara ca 0,5 dl till utbakningen
1-1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
 
Fyllning
300 g rumstempererat laktosfritt smör
1,5 dl socker
2 msk vaniljsocker
 
Garnering
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör så här:
1. Smält smöret och tillsätt mjölk, värm blandningen tills det blir fingervarmt (37°C).
2. Stöt saffran med lite socker. Lös upp jästen med lite av den fingervarma mjölkblandningen. Tillsätt sedan all mjölkblandning, Psyllium, saffran och låt svälla i ca 10 minuter.
3. Blanda samman alla övriga ingredienserna och kör degen i en köksmaskin med degkrok i ca 5 minuter (spara ca 30 g (ca 0,5 dl) till utbakningen).
4. Låt degen vila i bunken under bakduk i ca 10 minuter.
5. Mjöla bakbordet med det sparade mjölet och kavla ut degen till 2 plattor, bred på fyllningen, rulla sedan ihop degen och dela varje rulle i 20 bitar.
6. Lägg bullarna i pappersformar på en bakplåt och låt jäsa övertäckta ca 45 minuter.
7. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda kanelbullar i mitten av ugnen, 200°C i ca 8-10 minuter.
 
 

Misslyckat pepparkaksbak

Idag var tanken att jag skulle baka glutenfria pepparkakor. Förberedde och gjorde degen under torsdagskvällen. Köpte nya fina pepparkaksformar och såg verkligen fram emot lite julbak i Sälen. Gick upp rätt tididigt för att kunna börja i tid. Kände att degen var lite väl hård när jag tod ur den ur kylen. Tänkte att det kanske blir bättre när den får stå på bänken en stund. Men nej. Kanske behöver lite värme? In och mikra den i 5 sekunder. Blev mycket bättre. Nu kändes det bra. 
La ut bakmattan, formar, kavel och lite mjöl på bordet. Nu ska här bakas! När jag sätter igång är jag väldigt glad. Men det avtar ganska snabbt. inser att det här inte går. Degen kändes för torr, vilket är konstigt då jag använde mindre mjöl än vad som stod i receptet. Började googla på hur jag kan rädda min deg. Flera skrev att man kunde ha i lite vatten. Provade det. Då blev den för lös. I med lite mer mjöl. Nu blev det perfekt! Började kavla degen och det gick okej. Började trycka ut figurer med formarna och än så länge går det helt okej. När jag väl ska ta pepparkakorna till plåten går de sönder. Nästan alla gå sönder. Fortsätter att försöka.
Googlar igen på hur jag kan rädda detta. Gör direkt på ett bakplåtspapper för att slippa flytta dem. Då gick degen inte att kavla. Gick bara sönder. Lägger ett bakplåtspapper ovanpå degen. nu kunde jag kavla igen utan att degen går sönder. Börjar trycka ut figurer igen. Nu känns det som det kommer gå! Fyller två plåtar och sätter in den första plåten i ugnen. Efter 2 minuter har de flutit ut och ser hemska ut. Inser att nästa plåt kommer bli lika, så jag stänger av ugnen och plockar undan. Ska man skratta eller gråta?! Ibland blir det inte alltid som man tänkt sig.
 
Sambon tycker att jag i den här texten har undanhållit hur irriterad jag var. Jag kände mig inte såå irriterad. Bara lite - pepparkaksdegen och sambon (som satt i soffan och småskrattade) var faktiskt när på att åka ut i snön haha.. 
 

Bakning och reportage

I tidigare inlägg har jag skrivit lite om att jag har förberett en del recept något, men inte riktigt till vad. Kan därför berätta att igår var en reporter och fotograf från DT (Dalarnas tidningar) hem till oss för att göra ett reportage till helgbilagan Pralin. Ett reportage om mig där jag bakar och delar med mig av några recept.
 
Det hela började med att jag fick en förfrågan på Facebook. Det kom lite som en chock. Hur hade de hittat mig? Jag som inte kan någonting? Tackade i vilket fall ja. Tänkte att det kunde vara en kul grej. Det var det också!  
 
Jag skulle förbereda 3-5 recept samt baka klart nästan allt innan de kom hit. Under ca 1 månad har jag förberett och provat lite olika recept. Kom tillslut fram till 4 recept som jag kände mig bekväm med. Recepten har jag sedan innan lagt upp på bloggen förutom ett recept, som självklart kommer upp lite senare. 
 
Runt klockan ett igår kom de hit och vi började med filmning och intervjuer samtidigt som jag småfixade lite med olika bakverk. Jag hade ingen aning om att jag skulle filmas eller så. Det var svårt att veta vart jag skulle titta och hur jag skulle svara. Har aldrig varit med om en sådan grej tidigare och allt är såklart svårt när man aldrig gjort det tidigare. Stakade mig en del och säger lite fel när jag pratar, hoppas de klipps bort säkert bort det.
 
Efter filmningen blev det fotografering. Började fotograferingen där jag småfixar lite igen, sedan gick vi ut på vår inglasade altan för att fotografera mina bakverk och även mig med bakverken. Jag kände mig nästan som en kändis och skulle gärna vilja göra något sånt här igen. Var otroligt roligt och en stor höjning av självförtroendet. 
 
Jag vill inte avslöja och beskriva för mycket då det ska vara roligt att läsa när reportaget kommer ut antingen 26 november eller 3 december. Uppdaterar er om vilket datum det blir så ni kan hålla utkik! Håll till godo!