Chokladcookies med bitar av 90% mörk choklad

Choklad i alla dess former är väl aldrig fel? Att det finns så många olika typer av choklad är inte heller fel. Man kan äta det bara som det är eller så kan man baka med det. Experimenterade lite (som vanligt känns det som haha) och slängde ihop lite som jag hade hemma. Som jag skrev tidigare håller jag på att planerar recept inför en rolig grej om ca 1,5 vecka. Börjar bli lite nervös och börja tveka lite på mina recept. Men det här receptet tror jag är ett recept jag ska ha med. Hoppas ni gillar det!
 
 
Ger ca 14 st kakor.
 
Ingredienser:
5 dl gluten- och laktosfritt mjöl (jag använde Sempers Lågprotein Mix)
200 g laktosfritt smör, rumsvarnt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
80 g 90% mörk choklad
 
Garnering:
Florsocker
 
Gör så här:
1. Arbeta ihop mjöl, smör, socker, vaniljsocker och kakao till en smulig massa.
2. Vispa upp ägget och häll ned det i den smuliga massan. Arbeta ihop till en fin deg.
3. Grov hacka den mörka chokladen. Arbeta ner chokladen i degen. Spar gärna lite för att ha ovanpå.
4. Sätt ugnen på 160 grader (OBS! Graderna mellan olika ugnar kan skilja sig. Jag har varmluftsugn).
4. Gör lite störa bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resten av den krossade chokladen.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
6. Låt kakorna svalna. Pudra med florsocker. Förvara dem gärnà i en burk i frysen. De är som godast kalla! 
 
 
 

Pepparkakscupcakes med vaniljfrosting

Just nu är det en del provbakning hemma hos mig. Behöver ha 5 recept klar om 2,5 vecka. Vad behöver jag då det till? Det får ni veta liiite längra fram :) I fredags provade jag ett recept på pepparkakscupcakes och en vaniljfrosting som är lite annorlunda med frostingen jag brukar göra. Så kul att exprimentera!
 
Ger ca 12 st cupcakes. 
Ingredienser
Pepparkaksmuffins:
50 g laktosfritt smör
2 ägg
1,5 dl socker
2 dl gluten - och laktosfritt mjöl (Sempers Lågprotein Mix)
2 tsk bakpulver
1 msk kanel, malen
1 tsk kryddnejlika, malen
1 tsk ingefära, malen
1 dl kokat vatten 
Vaniljfrosting:
100 g laktosfritt smör, rumsvarmt
75 g (ca 1,25-1,5 dl) florsocker
100 g färskost (t.ex. laktosfri Philadelphia)
100 g vit choklad
1 tsk vaniljextrakt
 
Gör så här
 
Pepparkaksmuffins:
1. Sätt ugnen på 175 grader (om du har varmluftsugn)
2. Börja med att smälta smöret. Låt det svalna.
3. Börja vispa ihop ägg och socker poröst. Tilllsätt övriga torra ingredienser och blanda i försiktigt.
4. Häll i smöret och vattnet. Blanda till en lös smet.
5. Fördela smeten i muffinsformar till ungefär hälften.
6.Grädda mitt i ugnen i ca 14 minuter.
Vaniljfrosting:
7. Börja med att tärna smöret i lite mindre bitar. Rör sedan ihop smöret med färskosten. 
8. Bryt den vita chokalden i små bitar och lägg i en skål. Smält chokladen i micron på låg värme i ca 30 - 60 sekunder. Det kan vara bra att ta några sekunder i taget och sedan röra om så minskar du risken att bränna den.
9. Rör ner den vita chokladen och vaniljextrakten i smörmassan. Sikta sedan ner florsocker och vispa ihop. Frostingen är klar när den sitter kvar på slikepotten när du håller den ovanför skålen.
10. Spritsa muffinsen och pudra sedan över lite kanel.
 
OBS! Kan du inte äta vit choklad kan du göra en vaniljfrosting på laktosfri Philadelphia och laktosfritt smör! Klicka här för att komma till receptet.
 
 

Paleobollar och saffran

Ibland får jag önksemål från sambon att baka något utan vitt socker. Den här veckan var en sån vecka. Paleobollar är altid ett säkert kort. Nu med en liten annan touch. SAFFRAN! Hur gott är inte det? Det är nog det bästa och godaste jag vet runt juletid. Liiiite tidigt kanske, men vad gör det. Gott är det!
 
Här ser bollarna ut som vanliga paleobollar, men inuti gömmer sig en underbar saffransmak :)
 
 
 
Ca 20 bollar.
 
Ingredienser:
 200 gram urkänade dadlar
1,5 dl solrosfrön
2 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
0,5-1 g saffran
1 liten nypa salt
0,5 dl pumpakärnor
 
Gör så här:
1. Börja med att mixa solrosfrön i matberedare, så att det bli grovmixat.
2. Dela dadlarna i mitten och ha sedan i matberedaren och mixa ihop med solrösfröna.
3. Stöt saffran tillsammans med lite salt i en mortel. 
4. Tillsätt sedan saffran och kokosolja i dadelsmeten.
5. Mixa pumpakärnorna grovt.
4. Rulla till bollar och rulla sedan i de mixade pumpakärnorna. Förvara i kylen.