Chokladbollskladdkaka, gluten- och laktosfri

Hallåj! Nu är jag tillbaka igen. Ibland räcker inte tiden till allt man vill. Skulle önska fler timmar på ett dygn. Men vem gör inte det. Ibland får man prioritera och tyvärr kom bakningen i andra hand, vilket jag egentligen inte gillar. Nu är jag tillbaka med bakningen som första prioritet och det börjar blir vår. Våren är min favorit årstid. Det är något speciellt med våren. Man kan börja pyssla i trädgården, fika ute på altanen och ta sköna promenader. 
De två förstnämnda är de vi gör idag. Fick frågan vad det blir till fika idag, så det verkar vara någon mer som tycker jag ska baka igen haha..
 
Dagen till ära fick det bli en chokladbollskladdkaka. Ja, du läste rätt! Självklart en gluten- och laktosfri sådan. 
Vi mumsade i oss en varsin bit i solen och njöt. 
 
 
Chokladbollskladdkaka, gluten - och laktosfri
 
Kladdkaka
150 g laktosfritt smör
2 ägg
3 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl (ca 90 g) gluten- och laktosfri mjölmix (t.ex. Sempers Lågprotein Mix)
Chokladbollssmet 
150 g laktosfritt smör, rumsvarmt
4 dl glutenfria havregryn
1 1/2 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2,5 msk kallt kaffe 
Topping
1/2 dl pärlsocker
 
150°
 
Kladdkaka
1. Smält smöret och låt svalna. Smörj och mjöla (med lite av mjölmixen) en springform som är ca 24 cm.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop kakao, vaniljsocker och mjölmixen. Sikta ner i äggsmeten.
3. Rör ner de smälta smöret och vispa till en slät smet.
4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna helt.
Chokladbollssmet
5. Rör ihop havregryn, kakao, socker och vaniljsocker.
6. Tillsätt smör och blanda ihop. Häll i kaffet.
7. Rör ihop till en kladdig smet. 
8. Lägg på chokladbollssmeten på den avsvalnade kladdkakan. 
9. Toppa med pärlsocker.
 
 
 

Kommentera här: