Klassiska semlor, Gluten- och laktosfria

Idag har det bakats semlor här hemma. Gluten- och laktosfria klassiska semlor. På tisdag 28/2 är det fettisdagen och semla är då ett måste. Håller ni inte med? Det är så gott med hemmagjorda semlor. Nackdelen är väl att jag inte kommer vilja ha någon på tisdag då jag troligtvis ätit för mycket haha.. 
 
 
Jag använde samma grundrecept som förra året, men med vissa justeringar. Är betydligt nöjdare denna gång. Men är som vanligt självkritisk. Stackars sambon måste säga minst 10 gånger (kanske inte riktigt så många) vad han tycker om det jag bakar. Är ni självkritiska? Har ni svårt att säga att det ni gör är bra? 
 
 
Klassisk Semla, Gluten- och laktosfri
 
10 stycken.
 
75 g laktosfritt smör
2 1/2 dl laktosfri mjölk
25 g jäst
1 msk fiberhusk
1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
1 ägg
3 dl rismjöl
3/4 dl potatismjöl
3 dl gluten- och laktosfri mjölmix (t.ex. Sempers Låg ProteinMix)
1 ägg till pensling
 
Fyllning
400 g mandelmassa
1 dl laktosfri mjölk
4 dl laktosfri vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Florsocker
 
200°
 
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
3. Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen smidigt med degkrok. Degen ska vara lös, men inte kladdig. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
4. Dela degen i 10 bitar som formas till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspappaer. Låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk.
5. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
6. Skär en trekant i varje bulle och lyft ur trekanten, de kommer användas som lock. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och lägg i en bunke.
7. Riv mandelmassan grovt med ett rivjärn. Blanda ihop med inkråmet från bullarna. Tillsätt mjölk och rör ihop till en tjock smet. Fördela mandelmassan i bullarna.
8. Häll grädde i en bunke och tillsätt vaniljsocker. Vispa fluffigt. Spritsa grädde på varje bulle. Lägg på locken och pudra med florsocker.
 
 
 

Vaniljkakor med nougatfyllning

Vad härligt det är att vakna upp till fint väder! Hos oss är det -5 och solsken. Helt underbart. Igår bakade jag vaniljkakor med nougatfyllning. Samma kakdeg som till syltkakorna jag brukar göra.
 
Eftersom det är sånt fint väder ute ska vi åka iväg för att köra lite go-kart och ta med matsäck. Kakorna kommer garanterat packas med, så jag kommer säkert sitta och fika mer (troligtvis bara haha) än att köra go-kart. 
 
 
Nu till receptet.
 
Ca 30 stycken.
 
5 dl mjöl (t.ex. Sempers Lågprotein Mix)
175 g laktosfritt smör, rumsvarmt
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
100 g nougat
 
160°
 
1. Arbeta ihop mjöl, smör, socker och vaniljsocker till en smulig massa.
2. Vispa upp ägget och häll ned det i den smuliga massan. Arbeta ihop till en fin deg.
3. Gör små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Gör en grop i varje boll.
4. Skär nougaten i mindre bitar och gör så bollar. Tryck ner nougaten i varje grop.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter.
7. Låt kakorna svalna.
 
 

Glutenfria pannkakor

Vad ska ni äta till middag imorgon? Varför inte glutenfria pannkakor? Jag har då ett jättebra recept till dig. 
Har provat lite olika recept man inte ritkigt blivit nöjd. Men de här pannkakorna smakar precis som "vanliga" pannkakor. Helt underbart!
 
 
Ca 10 stycken
 
1,5 dl rismjöl
1,5 dl potatismjöl
3 ägg
6 dl laktosfri mjölk
1 nypa salt
1 nypa strösocker (kan uteslutas)
Laktosfritt smör att steka i 
 
1. Vispa ihop ägg och mjölk i en bunke. Tillsätt mjöl, salt och socker. Vispa tills smeten är jämn.
2. Bryn lite smör i en stekpanna/pannkakslagg. Häll i ca 1 dl smet och vicka lätt på laggen så att smeten fördelas till ett jämnt tunt lager. Vänd på pannkakan när smeten har stelnat så att den får färg på båda sidor.
3. Servera med grädde, sylt och glass.