Klassiska semlor, Gluten- och laktosfria

Idag har det bakats semlor här hemma. Gluten- och laktosfria klassiska semlor. På tisdag 28/2 är det fettisdagen och semla är då ett måste. Håller ni inte med? Det är så gott med hemmagjorda semlor. Nackdelen är väl att jag inte kommer vilja ha någon på tisdag då jag troligtvis ätit för mycket haha.. 
 
 
Jag använde samma grundrecept som förra året, men med vissa justeringar. Är betydligt nöjdare denna gång. Men är som vanligt självkritisk. Stackars sambon måste säga minst 10 gånger (kanske inte riktigt så många) vad han tycker om det jag bakar. Är ni självkritiska? Har ni svårt att säga att det ni gör är bra? 
 
 
Klassisk Semla, Gluten- och laktosfri
 
10 stycken.
 
75 g laktosfritt smör
2 1/2 dl laktosfri mjölk
25 g jäst
1 msk fiberhusk
1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
1 ägg
3 dl rismjöl
3/4 dl potatismjöl
3 dl gluten- och laktosfri mjölmix (t.ex. Sempers Låg ProteinMix)
1 ägg till pensling
 
Fyllning
400 g mandelmassa
1 dl laktosfri mjölk
4 dl laktosfri vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
Florsocker
 
200°
 
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
3. Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen smidigt med degkrok. Degen ska vara lös, men inte kladdig. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
4. Dela degen i 10 bitar som formas till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspappaer. Låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk.
5. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
6. Skär en trekant i varje bulle och lyft ur trekanten, de kommer användas som lock. Gröp ur en del av inkråmet i varje bulle och lägg i en bunke.
7. Riv mandelmassan grovt med ett rivjärn. Blanda ihop med inkråmet från bullarna. Tillsätt mjölk och rör ihop till en tjock smet. Fördela mandelmassan i bullarna.
8. Häll grädde i en bunke och tillsätt vaniljsocker. Vispa fluffigt. Spritsa grädde på varje bulle. Lägg på locken och pudra med florsocker.
 
 
 

Kommentera här: