Regnbågstårta, gluten- och laktosfri

Inlägg i samarbete med Tant Fondant.
 
I söndags bakade jag en gluten- och laktosfri regnbågstårta. Solen sken och det kändes som vår ut. Då passade en färgglad regnbågstårta perfekt! Till min hjälp använde jag mig av produkter från www.tantfondant.se. Vilka produkter jag använde mig av ser ni på bilden nedan. 
 
5 miniformar, pastafärger och smaksatt florsocker. Formarna hade en väldigt bra storlek och tårtbottnarna släppte vädligt lätt när de skulle ur formen, pastafärgerna gav en tydlig och bra färg med bara lite färg och florsockret hade en jättegod smak av jordgubbsmilkshake. Det var ingen konstgjord smak som smaksatta produkter kan ha, det smakade verkligen milkshake. Det är tips från mig!
 
 
Så här blev min tårta. Jag ska erkänna att tårta inte är min starka sida, men jag är ändå nöjd! Baka din egen regnbågstårta och välkomna våren!
 
 
Tårtbotten
7 ägg
3,5 dl strösocker
1,75 dl (135 g) potatismjöl
1,75 dl (100 g) gluten- och laktosfri mjölmix (t.ex. Sempers Lågprotein Mix)
2,5 tsk bakpulver
2 knivsuddar pastafärg av respektive färg (rosa, grön, gul, blå och lila)
Laktosfritt smör och potatismjöl till formarna
Fyllning
200 g Philadelphiaost, laktosfri
200 g smör, laktosfritt
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 msk koncentrerad flädersaft
Frosting
500 g Florsocker (smaksatt med Strawberry Milkshake)
250 g rumsvarmt smör, laktosfritt
1 msk mjölk, laktosfri
 
175°
 
Tårtbotten
1. Vispa ihop ägg och socker vitt och poröst i en bunke. 
2. Blanda ihop potatismjöl, mjölmix och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. 
3. Fördela upp smeten i 5 olika skålar. Det lättaste är att väga så det blir jämt. 158 g (för att vara exakt) ska det då vara. Rör ner en pastafärg i respektive skål. 
3. Smörj alla 5 formar med smör och mjöla med potatismjöl. Häll i smeten.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
5. Låt bottnarna svalna. Börja med fyllning och frosting under tiden.
Frosting till fyllning
6. Vispa ihop smör och Philadelphiaost. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och flädersaft och vispa till en slät röra.
Frosting till dekoration
7. Vispa upp smöret och sikta ner florsockret. Tillsätt mjölken. Vispa till en slät röra.
Montering
8. Om bottnarna har blivit ojämna kan du skära till dem. Börja spritsa ut en del av frostingen till fyllningen på den första tårtbotten och lägg sedan på nästa tårtbotten. Fortsätt med att spritsa och lägga på tårtbotten tills du lagt på den sista tårtbotten. Då använder du frostingen till dekorationen. Nu är valet fritt hur du vill spritsa. Runt om tårtan valde jag att bre ut frostingen och sedan dra med en fixkam för att få fina ränder.  Ovanpå spritsade jag i ett fint mönster.
 
 

Glutenfria våfflor

Inlägg i samarbete Bagaren och Kocken.
 
Den 25 mars är det våffeldagen och för mig, ett måste med våfflor. För mig handlar inte våfflor enbart om receptet utan även om järnet du använder. Har du ett bra recept och ett bra våffeljärn kan det inte bli annat än succé. 
 
 
Jag har ett våffeljärn av märket Wilfa. Ett väldigt praktiskt järn då du kan göra 2 våfflor samtidigt, snyggt och ger våfflorna en bra frasig yta. Vill ni också ha ett sånt våffeljärn? Klicka då på länkarna nedan.
 
Våffeljärnet: https://bagarenochkocken.se/koksmaskiner/vaffeljarn/wilfa-dubbelt-vaffeljarn-vit/
Andra våffeljärn: https://bagarenochkocken.se/vaffeljarn
Wilfas andra produkter: https://bagarenochkocken.se/wilfa/
 
Beställ idag så har du ditt våffeljärn innan våffeldagen!
 
 
För att kunna använda våffeljärnet behöves ett recept.
 
Våfflor, gluten- och laktosfria.
6-7 stycken.
 
80 gram laktosfritt smör
1,5 dl (105g) potatismjöl
1,5 dl (80g) rismjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk strösocker
1 ägg
2 dl laktosfri mjölk
 
Smält smör till våffeljärnet
 
1. Sätt igång våffeljärnet.
2. Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa till en lite tjockare smet. 
3. Tillsätt ägg och häll i det smälta smöret.
4. Pensla våffeljärnet med smält smör mellan varje våffla du gräddar. Häll i smeten och fäll ner locket.
5. Grädda till önskad färg. 
6. Våfflorna bör gärna ätas varma med grädde/glass och sylt.
 
 
 

Laktosfri vit chokladmousse

Är du som jag och gillar det enkla men ändå den där lyxiga känslan? Då är den här desserten något för dig. Den går fort att göra, tillbehören och upplägget gör att du kan få till den där lyxiga känslan och självklart helt fantastiskt god. Du kan dessutom (med fördel) göra den dagen innan du ska servera. Personligen tycker jag den blev godare dagen efter. Smakerna blev liksom tydligre. Det jag pratar om är vit chokladmousse, såklart laktosfri. 
 
 
Vit chokladmousse, laktosfri.
4-6 portioner
 
200 g laktosfri vit choklad
1 st ägg
3,5 dl laktosfri vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
 
Till servering
Hjortronsylt
 
1. Smält chokladen i mikron alternativt i vattenbad. Chokladen ska precis smälta. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
2. Knäck ägget i en bunke och häll i grädden i en annan.
3. Vispa upp ägget väl.
4. Vispa grädden med vaniljsockret. Grädden ska vara fluffig med ganska lös.
5. Tillsätt den smälta chokladen i det uppvispade ägget under omrörning.
6. Rör ner lite i taget av vispgrädden till en jämn och fin mousse.
7. Häll upp moussen i glas eller burkar och ställ i kylen minst en timme.
8. Servera gärna med hjortronsylt.