Glutenfria solbullar

Nu är semmeldagen eller fettisdagen över. Antar att det är fler än jag som ätit många semlar? Det är ju så gott!
 
Om det är någon som har provat mitt recept på semlor har ni säkert också märkt att degen är helt gudomlig. Den är lös, men inte för klibbig. När jag gjorde mina semlor i helgen kom jag på att tänka att man säkert kan använda degen till något mer än semlor. Och självklart kan man det! Solbullar fick det bli! Många av er kanske känner igen dem som solskensbullar, vaniljbullar eller seglarbullar. Kärt barn har många namn :) För mig är del solbullar och kommer i inlägget kalla dem för just Solbullar.
 
 
Det här är ett enkelt, hyfsat samt och såklart gott recept. Tror faktiskt inte det går att misslyckas. Kan jag, lovar jag att Du kan.
 
Solbullar, Gluten-och laktosfria
 
10 stycken.
 
75 g laktosfritt smör
2 1/2 dl laktosfri mjölk
25 g jäst
1 msk fiberhusk
1/2 dl strösocker
2 tsk kardemumma, stött
1 ägg
3 dl rismjöl
3/4 dl potatismjöl
3 dl gluten- och laktosfri mjölmix (t.ex. Sempers Låg ProteinMix)
1 ägg till pensling
 
Vaniljkräm
2 dl laktosfri mjölk (3% fett)
2 msk strösocker
2 msk maizena
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
 
Till servering
Smält smör
Strösocker
 
200 °
 
1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt degvätskan och rör ut jästen. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10 minuter.
3. Tillsätt övriga ingredienser, arbeta degen smidigt med degkrok. Degen ska vara lös, men inte kladdig. Låt jäsa 45 minuter under bakduk.
4. Dela degen i 10 bitar som formas till bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspappaer. Låt jäsa ytterliggare 20 minuter under bakduk.
5. Börja med vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk, socker och maizena. Tillsätt äggulorna och vispa under uppvärmning tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från plattan och låt krämen svalna. Till sätt vaniljsocker och rör om.
6. Gör ett håll med baksidan av ett matskedsmått i varje bulle. Spritsa i vaniljkräm.
7. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
8. Pensla bullarna med smält smör och strö över socker. 
 
 
 

Kommentarer:

1 AngelicasVärld:

Men så GALET gott det ser ut!! MUMS!!

Kommentera här: