Härlig äppelpaj

Vilken årstid tycker du passar bäst för en äppelpaj? Jag tycker det funkar året om. Smakerna i en äppelpaj kanske är lite murriga och passar därför bättre in på höst/vinter. Men vad gör det? Fick ett sådant otroligt sug efter äppelpaj och vaniljglass. Muuums! Blir nästan sugen på en bit till även fast jag precis ätit en. Men nej, jag får försöka stå emot hur gott det än är. Tänk vad bra det vore om allt som faktiskt är gott också är nyttigt. Såklart är det inte så, men det vore drömmen.
 
TILL DIG SOM ÄTER ENLIGT FODMAP! - Äpple är rött och havregryn gult. Vet du ej om du klarar av dessa produkter kan du byta ut äpple mot t.ex. hallon eller rabarber och havregryn mot en extra dl gluten - och laktosfri mjölmix.
 
 
Äppelsmulpaj, gluten-,laktos- och nötfri.
 
6 personer.
 
Fyllning
800 gram (ca 6 st) äpplen
1 1/2 tsk kanel
2 1/2 strösocker
lite laktosfritt smör till formen
Smuldeg
100 gram laktosfritt smör, rumsvarmt
2 dl gluten- och laktosfri mjölmix (t.ex. Sempers Lågprotein Mix)
1 dl glutenfria havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
 
Ugn 225°
 
1. Skala, kärna ur och skiva äpplena i tunna skivor. Smörj pajformen (ca 28 cm) med lite smör. Lägg ut äppelskivorna i formen och strö över kanel och strösocker. 
2. Blanda ihop mjölmix, havregryn, strösocker, vaniljsocker och salt i en bunke.
3. Skär smöret i bitar och finfördela smöret i mjölblandningen och nyp ihop till en grynig massa.
4. Fördela smuldegen över äpplena. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hemmagjort smör, laktosfritt

Att göra saker helt från grunden gör att det man gjort smakar ännu bättre. Smakerna kommer fram på ett helt annat sätt. Det känns fräscht och härligt. Att göra eget smör är något jag velat prova tidigare men tyckt att det låtit så komplicerat. Så fel jag haft! Det var både enkelt och roligt. Kände mig faktiskt väldigt stolt när jag var klar. JAG HAR GJORT EGET LAKTOSFRITT SMÖR!! Vill du också prova? Följ receptet nedan.
 
 
Laktosfritt smör
 
5 dl laktosfri vispgrädde
1 tsk havssalt
2 tsk olivolja
 
1. Häll upp grädden i en bunke. Vispa grädden hårt tills det blir som en grynig massa med vätska. Det tar lite tid. Vätskan kallas kärnmjölk.
2. Häll ur vätskan och gör massan till en eller flera bollar. Tvätta smöret med kallt vatten tills det är helt rent.
3. Lägg smöret i en skål. Tillsätt salt och olivolja. Arbeta in meden gaffel. Förvara i kylen.
 
 

Chokladbollens dag 2017

På torsdag den 11 maj är det chokladbollens dag. En dag som är värd att firas. Det jag brukar fika om jag går ut och fikar är faktiskt chokladboll. Dels för att många fik tyvärr inte har allergivänligt fika som passar mig, förutom chokladboll. Men inte bara det såklart. Det är ju så gott! Vill bjuda er på ett recept på chokladbollskladdkaka och ett recept på havrebollar (för er som gillar det bättre), så ni precis som jag, kan förbereda mig för torsdagen så fikat är klart.
Kom ihåg att mina recept är gluten-,laktos- och nötfria.
 
Klicka på namnen ovanför bilderna för att komma till recepten.
 
TIPS! Vill du göra klassiska chokladbollar kan du använda dig av chokladbollssmeten som är till chokladbollskladdkakan.
 
Chokladbollskladdkaka